CUM SĂ ALEG

Nu este un singur pantof cel mai bun. Fiecare alergător are diferite nevoi și pantoful ideal pentru unul poate fi un coșmar adevărat pentru altul. Aceasta se datorează faptului că este o tehnică diferită, biomecanică, greutate și tip al piciorului. Adăugându-se faptul că fiecare are un scop diferit, aleargă la diferite distanțe și pe diferite suprafețe, devine clar că pantoful trebuie să respecte multe cerințe și particularități individuale.

Ce este nivelul de protecție și înmuiere de care avem nevoie? Riscul de contuzii depinde de vârsta, experiența, greutatea corpului, particularitățile anatomice, distanța care este parcursă de alergător și altele. Cu cât mai mult sunt factorii de risc, cu atât mai înalt trebuie să fie nivelul de protecție care asigură pantoful. Începătorii, alergătorii mai grei și bătrâni, precum și aceștia care au avut unele contuzii sunt expuși la un risc mai mare și au nevoie de protecție mai mare.

După ce se determină nivelul necesar de protecție și înmuiere trebuie să se stabilească dacă și ce fel de suport al pronației este necesar. În acest scop este nevoie de a se determina înălțimea și flexibilitatea piciorului și pronația mersului. Pronația este o mișcare naturală la care în cazul de călcare, piciorul se înclină spre interior, iar arcul tălpii suportă și absoarbe presiunea. Ciclul fiecărui pas de obicei începe cu atingerea călcâiului la sol, după ce piciorul se înclină ușor spre interior pentru a putea arcul să înmoaie și să susțină greutatea și presiunea, înainte de a se împinge din partea anterioară a tălpii pentru pasul următor.

Pronația neutrală ajută la susținerea presiunii din impactul piciorului cu pardoseala, atenuând presiunea pe genunchi și ligamente. Atunci când pronația este mai mare decât cea obișnuită, alergătorul este pus sub un risc mai mare de obținere a unei contuzii. Doar jumătatea din oamenii sunt cu o pronație neutrală, 45% au o pronație mai mare decât cea normală, iar 5% sunt aceștia cu supinație (piciorul se înclină spre exterior). Deoarece este important faptul ca pronația să fie stabilită și pantofii de alergat să fie în conformitate cu aceasta.

CONSULTAREA NOASTRĂ

Pasul 1. Evaluarea obiceiurile de alergat și scopurile puse

Procesul consultării începe cu o conversație scurtă, scopul căreia este de a se stabili scopurile alergătorului, cât de des și la ce distanțe aleargă, precum și pardoseala pe care vor fi utilizați pantofii.

Pasul 2. Analiza tălpii

Utilizând FootDisc Thermo, determinăm numai în cadrul perioadei de 10 secunde tipul arcului, precum și mărimea exactă a pantofilor de alergat.

Pasul 3. Determinarea pronației

Alergarea pe banda de alergare, înregistrată cu Templo Motion Analysis Software, acordă posibilitatea de a fi măsurată pronația și tehnica de alergat.

Pasul 4. Recomandarea unor modele în conformitate cu rezultatele obținute

În temeiul rezultatelor obținute, se efectuează o recomandare pentru câteva modele de încălțăminte, care să fie probate.

Pasul 5. Probarea și testarea pantofilor

Pantofii recomandați sunt testați la banda de alergare, înregistrându-se un video de 15 secunde cu fiecare dintre pantofi.

Pasul 6. Analiza și comparația pantofilor probați

Utilizând Templo Motion Analysis Software se efectuează o analiză și comparație a pantofilor probați, pentru a se determina care dintre aceștia sunt cei mai potriviți pentru tehnica și nivelul de pronație a alergătorului.

Pasul 7. Alegerea cea mai bună.

Sentimentul personal de confort, precum și rezultatele obținute acordă posibilitatea de a fi efectuată alegerea cea mai bună pentru pantoful de alergat.