Tipuri de pantofi de alergare


Nu este un singur pantof cel mai bun. Fiecare alergător are diferite nevoi și pantoful ideal pentru unul poate fi un coșmar adevărat pentru altul. Aceasta se datorează faptului că este o tehnică diferită, biomecanică, greutate și tip al piciorului. Adăugându-se faptul că fiecare are un scop diferit, aleargă la diferite distanțe și suprafețe, devine clar că pantoful trebuie să respecte multe cerințe și particularități individuale.

Dacă sunt poziționați în funcție de nivelul de protecție, care asigură, în una parte a scării vor fi pantofii care au un nivel cel mai înalt de înmuiere și suport al pronației. Acești pantofi asigură protecție cea mai mare, dar sunt grei, mai puțin flexibili și sunt cu un profil înalt. În celalalt capăt al scării vor fi poziționați pantofii de competiție și minimaliști, care sunt foarte ușori, rapizi, flexibili și cu un profil redus, dar nivelul de protecție care asigură este redus. Toți ceilalți pantofi vor fi poziționați între aceste două capete, în funcție de echilibrul de protecție și prezentare care asigură.

Ce este nivelul de protecție și înmuiere de care avem nevoie? Riscul de contuzii depinde de vârsta, experiența, greutatea corpului, particularitățile anatomice, distanța care este parcursă de alergător și altele. Cu cât mai mult sunt factorii de risc, cu atât mai înalt trebuie să fie nivelul de protecție care asigură pantoful. Începătorii, alergătorii mai grei și bătrâni, precum și aceștia care au avut unele contuzii sunt expuși la un risc mai mare și au nevoie de protecție mai mare.

După ce se determină nivelul necesar de protecție și înmuiere trebuie să se stabilească dacă și ce fel de suport al pronației este necesar. În acest scop este nevoie de a se determina înălțimea și flexibilitatea piciorului și pronația mersului. Pronația este o mișcare naturală la care în cazul de călcare, piciorul se înclină spre interior, iar arcul tălpii suportă și absoarbe presiunea. Ciclul fiecărui pas de obicei începe cu atingerea călcâiului la sol, după ce piciorul se înclină ușor spre interior pentru a putea arcul să înmoaie și să susțină greutatea și presiunea, înainte de a se împinge din partea anterioară a tălpii pentru pasul următor.

Pronation-1

Pronația neutrală ajută la susținerea presiunii din impactul piciorului cu pardoseala, atenuând presiunea pe genunchi și ligamente. Atunci când pronația este mai mare decât cea obișnuită, alergătorul este pus sub un risc mai mare de obținere a unei contuzii.

Tipuri de pantofi de alergare

Totuși pantofii pot fi grupați în câteva categorii, care pot fi separate în funcție de destinație și tipul piciorului și mersului.

Conform destinației și structurii pantofului categoriile sunt:

– Tradiționali – Pantofii tradiționali de alergare datează din începutul anilor 70 ai secolului anterior, atunci când o popularitate largă dobândește teoria privind faptul că înmuierea suplimentară protejează de contuzii și ajută să se alerge mai repede. La acești pantofi nivelul călcâiului este ridicat cu 12 – 14 mm mai înalt decât degetele. Greutatea pantofilor tradiționali este între 300 și 350 g la modelele masculine.

– Ușori – Înmuierea și suportul la acești pantofi sunt reduse, greutatea pantofilor pentru bărbați fiind de sub 300 g. Pantofii ușori asigură un echilibru foarte bun între flexibilitate, rapiditate și sentimentul pe drum față de nivelul de protecție. Drop-ul la acești pantofi este mai mic și de obicei este de 6 – 10 mm.

– De competiție – Acești pantofi sunt potriviți pentru antrenamente rapide și competiții, fiind caracteristic pentru aceștia faptul că sunt cu un profil redus și greutatea lor este de sub 200 g pentru modelele pentru bărbați.

– Minimaliști – Acești pantofi au o talpă mult mai mică decât cei tradiționali și sunt excepțional de ușori și flexibili. Destinația principală a tălpii la aceștia este de a proteja tălpile de obiecte ascuțite. Sunt cu un drop mic sau de 0 mm, acordând o senzație similară cu alergarea în picioarele goale. Greutatea la unele modele pentru bărbați este mai mică de 150 g.

– Pantofii pentru alergare montană – Sunt destinați unor terenuri grele și inegale. Pentru a asigura o stabilitate mai bună și a proteja glezna de întoarcere talpa lor este mai largă și dură. De obicei sunt cu graifere mari pentru a asigura o aderență mai bună și sunt impermeabili.

Conform pronației pentru care sunt proiectați, categoriile de pantofi sunt:

– Neutrali – Destinați alergătorilor cu o pronație neutrală sau supinație.

– Suport – Destinația acestor pantofi este de a reduce nivelul pronației. În funcție de nivelul de pronație pentru care sunt proiectați pantofii din această categorie sunt separați la: suport minim, nivel mediu de suport și suport maxim.

– Controlul mișcării – Acești pantofi sunt destinați alergătorilor cu o pronație extrem de înaltă, precum și celor cu o talpă plată.